Angst regeert

Angst regeert voor het klein vaarbewijs!

Het klein vaarbewijs is er voor schepen langer dan 15 meter of schepen die sneller kunnen dan 20 km per uur, (bijvoorbeeld een jetski). Iedereen kent wel iemand die op een mooie dag met de boot er op uit trekt om te genieten van het water. Een markt die steeds meer aan trends onderhevig is. Sloepen zijn opkomend en het delen van boten wordt ook steeds populairder. Maar ook zijn er veranderingen op komst. Per 1 januari 2020 gaat de examinering van het klein vaarbewijs van de Vamex over naar het CBR.

Cowboy verhalen

Er doen veel cowboy verhalen de ronde, de advertenties voor het klein vaarbewijs cursussen met daarin de term “Nu nog zonder praktijk” zijn inmiddels meer regel dan uitzondering. Is deze zin gelogen? Nee zeker niet! In Nederland is het namelijk zo dat je het klein vaarbewijs haalt zonder praktijk, dit was zo en zal voorlopig zeker de eerste 10 jaar ook bij het CBR nog zo blijven. Maar dat er dingen gaan veranderen is zeker. Hoe en wat dat kunnen wij ook niet vertellen.

Angst

De angst voor het CBR en de praktijk heerst nu eenmaal, daar veranderen we niks meer aan, hier hebben wij mee te dealen.

Onderzoek

Ik geef sinds enkele jaren les in cursussen klein vaarbewijs. Dit heb ik voor diverse markt partijen gedaan en nog steeds geef ik zelf les. Sinds 1 januari ben ik bij de marktleider in vaarbewijs cursussen in dienst getreden en heb me toegespitst op de transitie van Vamex naar CBR, wij als marktleider willen graag weten hoe en wat er allemaal speelt, omdat wij daarop in willen spelen met ons cursusmateriaal.

Zo gaandeweg dit proces zie ik dat de afgelopen 4 maanden een significante stijging is van het aantal cursussen. Bijna het dubbele van dezelfde periode vorig jaar. Bij navraag onder deze cursisten geeft 52% aan dat ze de cursus volgen omdat er iets gaat veranderen. Als je daarop doorvraagt dan kunnen de cursisten niet benoemen wat er gaat veranderen maar wel dat het CBR ermee te maken gaat krijgen. De cursist vult dan zelf in, dan zal er ook wel praktijk bij gaan komen, want zo is het tot nu toe altijd nog gegaan bij producten die het CBR ging uitvoeren.

Niet geheel onbelangrijk is dat deze angst ook gevoed wordt door de markt. De slogans op de diverse websites met daarin “nu nog zonder praktijk” zijn eerder regel dan uitzondering. De vraag is dan ook meer of de markt de consument angstig maakt of komt dit door de gebrekkige communicatie vanuit de organisaties zelf. Als je op de Vamex site gaat kijken dan zie je onderaan de pagina een nieuws bericht staan met als kop “Examens Klein Vaarbewijs vanaf 2020 bij het CBR ” en onderaan die tekst staat ”Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het CBR“. Als je dan doorklikt naar de website van het CBR dan kom je direct uit bij de pagina van het CBR die over het klein vaarbewijs gaat.

Als men deze pagina leest en ook het vraag en antwoord gedeelte, dit zijn elf vragen die duidelijkheid verstrekken op de meest gestelde vragen. Komt erachter dat de angst geheel ongegrond is. Er komt een voordeel bij voor de cursisten in plaats van op 5 locaties examen te kunnen doen gaat dit naar 20 locaties. De Vamex is ook de uitgever van het ICC (International Certificate of Competence) Ook het ICC gaat over naar het CBR.
Het is niet alleen maar Hosanna, bij de Vamex kun je als je geslaagd bent direct een vaarbewijs aanschaffen. Bij het CBR is dit niet meer mogelijk, deze wordt opgestuurd als je geslaagd bent. Over praktijk is het CBR stellig dat gaat er niet komen, letterlijk staat er “Er komen geen praktijkexamens vaarbewijs (I & II)”. Dit is nogmaals bevestigd door de directeur van de Vamex Dhr. D. VolkHolz in de Leeuwarder courant van 24-01

Hoe kunnen we de angst weg nemen? Door mensen voor 14 december 2019 examen te laten doen bij de Vamex dan hebben ze niks te maken met het CBR. Of door duidelijke voorlichting vanuit de organisaties zelf. Niet alleen een klein stukje tekst op de websites maar een campagne in de media.

Tiemen Jan van Dijk

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat