Marifoon

De marifoon

Een marifoon is het communicatiemiddel op het water en daaromheen. Het is een zend- en ontvangapparaat voor maritieme communicatie. Met de marifoon legt u contact met andere schepen, pleziervaart en beroepsvaart. Maar ook met walstations zoals sluizen, verkeersposten en de kustwacht. Het draagt bij aan de veiligheid op het water. En daar is Vaarwijs een groot voorstander van!

Marifoon aan boord

Een marifoon is aan boord van een klein schip niet verplicht. Toch raden wij u aan om er wel een aan boord te hebben. Zeker als u regelmatig op wateren vaart samen met beroepsvaart. Om een marifoon te mogen gebruiken, heeft u een bedieningscertificaat nodig. Daarmee kan u een ATIS-code bij het Agentschap Telecom aanvragen. Het is zelfs zo dat als u een marifoon aan boord heeft maar geen bedieningscertificaat heeft, daar een boete voor staat van €250,-.

Marifooncursus met examen

Om dat bedieningscertificaat te krijgen, zal u examen moeten doen! En dat kunnen wij van Vaarwijs voor u organiseren. Wij verzorgen regelmatig een dagcursus basiscertificaat Marifonie met aansluitend het examen. Dus; u komt een dag een cursus volgen en aan het einde van de middag doet u examen. Alles op één dag.

Marifoonexamen

Ook is het mogelijk om bij Vaarwijs alleen een marifoonexamen te boeken. De kosten voor een los marifoonexamen zijn € 68,-. Dit bedrag is door het agentschap telecom vastgesteld.

Veiligheid

Zoals eerder al benoemd, vergroot een marifoon de veiligheid op het water. U staat met een marifoon in direct contact met schepen om u heen. In geval van nood bereikt u dus snel een schip in de buurt die snel ter plaatse kan zijn. Een marifoon is belangrijk voor zowel beroepsvaart als pleziervaart.

Belangstelling gekregen?

Heeft u na het lezen van bovenstaande belangstelling gekregen in een dagcursus basiscertificaat Marifonie? Schrijf u dan in voor een van de cursusdata op de website. Of neem geheel vrijblijvend contact op met Vaarwijs.

WhatsApp chat