Door de vele regen van de afgelopen dagen wordt er in het zuiden van het land, met name in Limburg, gewaarschuwd voor hoog water en stroming in de Maas. Rijkswaterstaat raadt recreatievaart af om op dit moment op de Maas te varen.
De Maas
De Maas vindt haar oorsprong in Frankrijk en stroomt vervolgens door België Nederland in. De afgelopen dagen heeft het veel geregend precies in het stroomgebied van de Maas, boven De Franse en Belgische Ardennen, en recent uiteraard ook in Nederland. Omdat dit lagedrukgebied met heel veel regen heel lang op dezelfde plek is blijven hangen, heeft de Maas zoveel water ontvangen dat de rivier uiteindelijk overstroomt. Deze hoeveelheid water kan de Maas niet aan en daardoor ontstaat hoog water wat uiteindelijk leidt tot het overstromen van de rivier. De afvoer van de rivier, gemeten in m3/sec loopt dan op. Een kuub (m3) staat gelijk aan 1000 liter water. Normaliter is de afvoer van de Maas ongeveer 200 m3/sec. De kans bestaat dat de afvoer van de Maas haar hoogtepunt zal bereiken rond de 3000 m3/sec.
De Maas heeft wel vaker te stellen met hoogwater echter bijna nooit in het zomerseizoen. Dus veel recreatievaart heeft hier nooit mee te maken gehad. Door de hoge afvoer en stroming komt er veel troep mee het water in. Denk aan takken en losliggende spullen op de oevers. Dit kan in de schroef van de boot terecht komen of erger je boot lek stoten. Daar zit niemand op te wachten, al helemaal niet in je vakantie en zeker niet op een sterk stromende rivier. Rijkswaterstaat adviseert dan ook om onder deze condities niet te varen. Blijf dus in de haven of zoek een ander alternatief.
Als gevolg van het hoge water in de Maas, zal in de daaropvolgende dagen ook andere rivieren te stellen krijgen met hoog water. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Rijn, Waal, Lek en de IJssel. Dus ook als je boot in de haven ligt aan een van deze rivieren, ga dan even bij de boot kijken of deze nog goed vast ligt en niet onder een steiger klem ligt bijvoorbeeld.