Meer boetes op het water

Afgelopen jaar is er een recordaantal aan boetes op het water uitgeschreven. In 2020 zijn er ongeveer de helft meer boetes uitgedeeld dan in 2019. En dat is niet zo verwonderlijk, aangezien er ook veel meer mensen op het water gerecreëerd hebben afgelopen jaar. Het mooie voorjaarsweer begon al vroeg in 2020 en door Corona bleven veel Nederlanders thuis of in ieder geval in Nederland. Hierdoor is de verkoop en verhuur van boten enorm toegenomen. En dus ook de hoeveelheid mensen die op het water zijn met hun boot.

Varen zonder vaarbewijs

De meeste boetes die worden uitgedeeld op het water zijn toe te schrijven aan het varen zonder vaarbewijs. Dit nodigt echter wel uit om wat meer uitleg hierover te geven. Want in principe mag je best varen zonder vaarbewijs. Echter, als je met een snelle boot vaart die harder gaat dan 20 kilometer per uur, dan heb je een vaarbewijs nodig. Dit betekent dus dat je voor bijvoorbeeld een speedboot of een jetski een vaarbewijs nodig hebt. Heb je deze niet, dan riskeer je een boete van maar liefst 550 euro! Ook voor het varen met een boot van langer dan 15 meter, is een vaarbewijs verplicht.

Snelvaargebied

Tevens is het ook nog zo dat het niet overal toegestaan is om snel te varen. Over het algemeen mag je op de meeste vaarwegen, plassen en meren 20 kilometer per uur varen, mits er een snelheidsbeperking geldt. Dit wordt meestal aangegeven door een bord langs de kant van het vaarwater.

Maar ook hier wordt niet altijd rekening mee gehouden door enkele watersporters. Snelle bootjes en jetski’s varen nog regelmatig met hogere snelheden over deze wateren. En ook dat kan ze duur komen te staan. De boete voor snel varen in een gebied waar dat niet is toegestaan kan wel oplopen tot een bedrag van 650 euro.

Op diverse wateren zijn aangewezen plekken waar je snel mag varen. Op de website van Varen doe je samen kan je precies nakijken waar je harder mag varen dan 20 km/uur.

Vaarbewijs

Heb je nog geen vaarbewijs maar wil je deze wel gaan halen? Dat kan uiteraard bij ons! Op diverse locaties in Nederland verzorgen wij de dagcursus klein vaarbewijs 1. Na deze dagcursus adviseren wij om nog wel aan enige thuisstudie te doen alvorens je examen gaat doen bij het CBR.

Op naar een vaarseizoen met minder boetes op het water!! Veel plezier op het water!

Overige watersportboetes vind je hier.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat