Klein Vaarbewijs 1

Belangrijke informatie!

Wilt u Klein Vaarbewijs 1 halen? Dat kan bij Vaarwijs! De examens boekt u bij het CBR. Om de kans van slagen te vergroten, doet u er goed aan een cursusdag te volgen, waarop u alles leert wat u moet weten om  vaarbewijs te halen. De cursussen van Vaarwijs voor het behalen van uw vaarbewijs zijn te volgen in heel Nederland. Kijk gauw hieronder welke cursusdag u het best uitkomt of doe een suggestie via het contactformulier. Klein Vaarbewijs 1 halen doet u met de cursus van Vaarwijs: liefst 97 procent van onze cursisten slaagt voor het examen! En lukt het u onverhoopt niet? Dan ontvangt u van ons uw examengeld terug*. Hou er rekening mee dat u ongeveer 35 uur thuisstudie nodig heeft na de dagcursus om de lesstof eigen te maken! Wij adviseren dan ook om 5 weken na de dagcursus een examen te boeken bij het CBR! U kunt bij ons geen vaarbewijs examen afleggen! De cursus is voor iedereen van elk niveau toegankelijk, er gelden geen specifieke voor opleidingseisen. Wilt u naast het behalen van uw vaarbewijs ook een marifoon cursus? Laat het ons dan gerust weten!

HOE ZIET HET EXAMEN ER UIT?

Tijdens de cursus  leert u alles wat u moet weten voor het examen. U krijgt uitleg over praktische zaken als hoe u om moet gaan met het roer, de buitenboordmotor, hoe u moet aanleggen en bijvoorbeeld hoe te handelen als er iemand overboord raakt. Daarnaast gaan we in op de regelgeving, waarbij we het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) en het Rijnvaart Politie Reglement (RPR) doornemen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van belangrijke onderwerpen die tijdens de cursus behandeld worden. Tijdens het examen wordt uw kennis getoetst middels 38 meerkeuzevragen, 1 sleepvraag en 1 hotspotvraag, die samen maximaal 80 punten opleveren (één, twee of drie punten per vraag). Om te slagen voor het examen Klein Vaarbewijs 1 dient u ten minste 70 procent van de punten te halen, wat overeenkomt met 56 punten. Hou tussen de dagcursus en het examen ongeveer 5 weken om te leren. U kunt op een rustige manier leren. U komt dan beslagen ten ijs.

Waar mag u varen met Klein Vaarbewijs 1?

Als u in het bezit bent van klein vaarbewijs 1 geeft u dat het recht te varen op de kleine binnenwateren. Hieronder verstaan we alle kanalen, rivieren en kleine meren in Nederland, met uitzondering van het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, de Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard. Eveneens uitgesloten is de Waddenzee. In het buitenland is het vaarbewijs geldig voor vergelijkbare wateren. Wilt u ook kunnen varen op de wateren die hierboven uitgesloten werden? Dan dient u ook Klein Vaarbewijs  2 te behalen. Ook hiervoor bieden wij een passende cursus aan.

Voor welke schepen heeft u het vaarbewijs nodig?

Het Klein Vaarbewijs 1 is verplicht voor:

 • Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter;
 • Motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water, hieronder vallen ook jetski’s en andere typen waterscooters;
 • Bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

Geen vaarbewijsplicht, toch examen?

Als u zich op het water begeeft is het voor de algemene veiligheid en die van uzelf in het bijzonder altijd raadzaam over voldoende basiskennis van de relevante wetten, reglementen en te nemen veiligheidsmaatregelen te beschikken. Ook als u niet onder de vaarbewijsplicht valt is het zodoende altijd aan te raden een examen Klein Vaarbewijs 1 te doen en de bijbehorende cursus te volgen. Zo’n 400.000 personen zijn inmiddels in het bezit van een vaarbewijs. Naar schatting valt bijna de helft hiervan niet onder de vaarbewijsplicht, maar heeft deze groep er toch voor gekozen het certificaat te behalen.

Meld u aan voor de cursus

Wilt u binnenkort ook veilig over de Nederlandse binnenwateren kunnen varen? Meld u dan gauw aan voor een cursus bij u in de buurt. Tijdens de cursusdag krijgt u zes uur lang intensief les en kunt u tussen de middag rekenen op een door ons verzorgde lunch. Het vaarbewijsboek en toegang tot de online omgeving om vragen te oefenen, zijn eveneens inbegrepen. Graag tot ziens bij één van onze cursussen!

* De voorwaarden van de examengarantie vind u in artikel 12 a van onze algemene voorwaarden.

Staat uw plaatsnaam er niet bij en zou u graag een cursus bij u in de woonplaats willen, doe ons een suggestie:


  Velden met een * zijn verplicht.

  Item toegevoegd aan winkelwagen.
  0 items - 0,00
  WhatsApp chat