De luchtdruk in Nederland is maandag (20-01-2020) zeer hoog. Op meerdere meetstations in het zuiden van het land zijn zelfs luchtdrukrecords gebroken. Onder meer in Eindhoven, Gilze, Rijen en Volkel was dat het geval, meldt Weerplaza.
Op sommige van die stations is maandagochtend een luchtdruk van 1.048 hectopascal (hPa) gemeten. Deze waarde is sinds de metingen in het zuiden tussen 1950 en 1960 begonnen niet zo hoog geweest. Weerplaza verwacht dat de luchtdruk op de meeste plekken tot het middaguur nog iets zal stijgen.
Volgens meteoroloog Raymond Klaassen ligt er een hogedrukgebied boven Nederland “dat zo krachtig en uitgestrekt is dat in het zuiden nu records worden gebroken”. In de zomer betekent een hogedrukgebied vaak zonnig weer. “Maar in de winter is dit zeker niet altijd het geval”, legt hij uit. “Er ontstaat dan vaak grijs weer met mist en nevel.”
Water kookt pas bij 101 graden
Sommige mensen kunnen last hebben van de hoge luchtdruk. “Zij kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen”, zegt de weerman. Verreweg de meeste mensen merken er echter niets van. Tenzij je een pannetje water op het vuur zet. Water kookt bij een luchtdruk van 1.048 hPa namelijk pas bij 101 graden Celsius, aldus Weerplaza. Normaal is dit 100 graden.
Ook topsporters kunnen soms last hebben van hoge luchtdruk. “Schaatsers gaan iets langzamer, doordat de lucht letterlijk op hun lichaam drukt. Het gaat dan wel om enkele tienden van een seconde”, zegt Klaassen.
Het landelijke hogedrukrecord zal volgens Klaassen maandag niet sneuvelen. De hoogste door het KNMI gemeten luchtdruk in Nederland was 1.050 hPa. Die waarde werd op 26 januari 1932 afgelezen van een barometer in De Bilt. Wereldwijd staat het record op 1.084,4 hPa, geregistreerd op 19 december 2011 in Tosontsengel in Mongolië.
Wat is luchtdruk eigenlijk?
- Luchtdruk is een kolom lucht in de atmosfeer die op een plek op aarde drukt.
- Bij een lagedrukgebied is sprake van opwaartse luchtstromingen, bij een hogedrukgebied is er sprake van dalende luchtstromen.
- Ook de temperatuur is van invloed. Hoe warmer de lucht, hoe lager het gewicht, dus hoe lager de druk.
- Luchtdruk meet je met een barometer. 1.000 millibar is hetzelfde als 1.000 hectopascal.
- Hoge- en lagedrukgebieden bepalen het weer, want ze zorgen voor luchtstromingen in de atmosfeer. Daarom zijn ze zo belangrijk voor meteorologen.
- Hoe hoger je gaat, hoe lager de luchtdruk wordt. Dat komt omdat er dan minder lucht boven je is.
- Wil je meer weten over luchtdruk en hoe het werkt boek dan nu een cursus klein vaarbewijs 2 en leer meer over het weer. Klik hier om een cursus uit te zoeken