Vanaf welke leeftijd vaarbewijs?

Regelmatig krijgen wij de vraag vanaf welke leeftijd je je vaarbewijs mag halen. Het antwoord daarop is makkelijker gegeven dan de regels die er vervolgens voor gelden.
Je vaarbewijs kan je namelijk op elke leeftijd halen. Daar zit geen leeftijdsgrens aan verbonden. Dus ben je 13 jaar, dan mag je vaarbewijsexamen doen bij het CBR. En dan nu de regels, want, je hebt je vaarbewijs gehaald, maar die is pas geldig vanaf je 18e.

Vaarbewijs voor je 18e.

Je hebt dus examen gedaan voor je vaarbewijs en je bent geslaagd. Je krijgt dan van het CBR een mail met de uitslag. Zodra je ouder bent dan 18 jaar, dan vraag je bij het CBR met een ingevulde gezondheidsverklaring je vaarbewijspasje aan. Het is dan nog ongeveer 3 dagen wachten op het officiële pasje.

Varen onder de 18.Meisje in zeilboot

Voor het varen met een zeilboot of roeiboot tot 7 meter is geen minimumleeftijdgrens vastgesteld. Tussen de 12 en 16 jaar mag je boot alleen niet sneller varen dan 13 km per uur en de boot mag ook niet langer zijn dan 7 meter.
Voor het besturen van een open motorboot van 7 meter is de minimumleeftijd 12 jaar. Dan mag je dus met een motorbootje het water op. Gaat dat open motorbootje echter harder dan 20 km per uur, dan wordt dat aangemerkt als een snelle motorboot. En daar heb je nou net je vaarbewijs voor nodig. Die je krijgt als je 18 jaar bent en het pasje aangevraagd hebt!
Tussen de 16 en 18 jaar mag je alle kleine schepen besturen met een snelheid tot 20 km per uur. Is het schip langer dan 15 meter dan moet er iemand met een vaarbewijs aan boord zijn, maar dan mag je dit schip wel besturen.
Dus; het examen voor het vaarbewijs mag je vanaf elke leeftijd maken bij het CBR. Varen met een kleine zeil- of roeiboot mag ook altijd. Ga je varen met een klein motorbootje die niet sneller kan dan 13 km per uur, dan mag dit vanaf 12 jaar.

Varen vanaf 18 jaar.

Na je 18e mag je met alle kleine schepen varen, mits de boot niet langer is dan 15 meter en/of niet harder kan varen dan 20 km per uur, dan heb je dus je vaarbewijs nodig!

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat