Gele ruit

Een passagiersschip is volgens het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) een groot schip dat meer dan 12 passagiers maggele ruit vervoeren. Indien een passagiersschip minder dan 20 meter lang is, dient er op een geschikte plaats en op een zodanige hoogte dat dit voor iedereen zichtbaar is, een gele ruit te hangen. Een gele ruit is een sein die aangeeft dat het varende passagiersschip voorrang heeft op andere schepen.

Passagiersschip

Bovenstaande heeft wat uitleg nodig. Een passagiersschip is voor de wet een groot schip. Het maakt in dat geval niet uit of dit schip langer of korter dan 20 meter in lengte is. Een groot schip is altijd langer dan 20 meter. Een voorbeeld van een groot passagiersschip is een cruiseschip van de Holland America Line. Maar in het geval van een passagiersschip hoeft dit dus niet altijd een enorm groot schip te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld pontjes of open rondvaartboten of salonboten die korter zijn dan 20 meter en varen met meer dan 12 passagiers en dus passagiersschip zijn. Deze moeten het gele ruit sein voeren.

SalonbootHet Hendrikje

Bijvoorbeeld het Hendrikje in Kampen. Dit is een oude salonboot uit de jaren ’20. Het Hendrikje is 17.45 meter lang en kan 30 passagiers vervoeren. Vroeger deed het Hendrikje dienst als postboot in Duitsland. Nu ligt deze mooie salonboot in Kampen.

Voorrang

Maar op wie/wat heeft een passagiersschip dan voorrang? Dat zit zo. Een klein schip (tot 20 meter) moet voorrang verlenen aan een groot schip (langer dan 20 meter). Maar bijvoorbeeld ook aan een veerpont, passagiersschip en sleep- en duwboten hebben de rechten van een groot schip. Dus ondanks dat ze misschien maar 12 meter lang zijn, hebben ze voorrang. Zo zal in de meeste gevallen voor pleziervaart dus gelden dat zij voorrang zullen moeten verlenen aan een passagiersschip die een gele ruit voert.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat