De magnetische noordpool van de aarde blijft op een mysterieus snel tempo richting Siberië rijden

Onze planeet is rusteloos en haar polen dwalen rond. Natuurlijk bevindt de geografische noordpool zich op dezelfde plaats als altijd, maar zijn magnetische tegenhanger – aangegeven door de N op elk kompas – zwerft naar Siberië met recordsnelheden die wetenschappers niet volledig begrijpen.

Het is vermeldenswaardig dat, hoewel het tempo opmerkelijk is, de beweging zelf dat niet is. De magnetische noordpool is nooit echt stationair, vanwege schommelingen in de stroom van gesmolten ijzer in de kern van onze planeet, die invloed hebben op hoe het magnetische veld van de aarde zich gedraagt.

“Sinds de eerste formele ontdekking in 1831, heeft de noordelijke magnetische pool ongeveer 1.400 mijl (2.250 km) afgelegd”, verklaart de NOAA’s National Centres for Environmental Information (NCEI) op haar website .
“Deze dwaling was over het algemeen vrij langzaam, waardoor wetenschappers zijn positie vrij gemakkelijk konden volgen.”

Die langzame wandeling is de laatste tijd sneller geworden. In de afgelopen decennia versnelde de magnetische noordpool tot een gemiddelde snelheid van 55 kilometer (34 mijl) per jaar.
De meest recente gegevens suggereren dat de beweging naar Rusland misschien is vertraagd tot ongeveer 40 kilometer (25 mijl) per jaar, maar toch, in vergelijking met theoretische metingen die honderden jaren teruggaan, is dit een fenomeen dat wetenschappers nog nooit eerder hebben gezien.
“De beweging sinds de jaren 1990 is veel sneller dan ooit gedurende ten minste vier eeuwen,” vertelde geomagnetische specialist Ciaran Beggan van de British Geological Survey (BGS) aan FT .
“We weten echt niet veel over de veranderingen in de kern die het drijft.”

Hoewel onderzoekers de kernschommelingen die de extreme rusteloosheid van de Noordpool beïnvloeden niet volledig kunnen verklaren, kunnen ze het magnetische veld van de aarde in kaart brengen en de mate van verandering in de loop van de tijd berekenen, wat ons helpt te voorspellen hoe het in de toekomst kan worden verdeeld.
Dat systeem produceert wat het World Magnetic Model (WMM) wordt genoemd: een weergave van het veld dat alles aandrijft, van navigatietools zoals GPS tot kaartservices en kompasapps voor consumenten, en niet te vergeten systemen die worden gebruikt door NASA, de FAA en het leger, onder andere instellingen.

Ondanks het belang ervan zijn de vooruitziende krachten van de WMM – zoals de magnetische noordpool zelf – niet in steen gezet en moeten de metingen om de vijf jaar worden bijgewerkt om het model nauwkeurig te houden.
“Op voorwaarde dat geschikte magnetische satellietwaarnemingen beschikbaar zijn, is de voorspelling van de WMM zeer nauwkeurig op de releasedatum en verslechtert deze vervolgens tegen het einde van het vijfjaarlijkse tijdperk, wanneer deze moet worden bijgewerkt met herziene waarden van de modelcoëfficiënten, ” verklaart de NCEI.

Dat is het punt dat we tot nu toe hebben, waarbij de instanties die de WMM onderhouden – de NCEI en de BGS – het model vorige week eindelijk hebben bijgewerkt. De verversing komt eigenlijk een heel jaar voor op schema vanwege de ongewone snelheid waarmee de magnetische noordpool is afgedreven, wat betekent dat de voorspellingen van de WMM deze cyclus sneller zijn verslechterd, ondanks de recente vertraging. Hoewel de snelheidsschommelingen gek lijken, is het eigenlijk een meer gematigd bereik van poolbewegingen dan in de geschiedenis van de aarde is gebeurd: wanneer de magnetische polen ver genoeg uit positie bewegen, kunnen ze eigenlijk omdraaien , iets dat om de paar honderdduizenden jaren gebeurt .

Het is niet zeker wanneer dat het volgende kan gebeuren, maar als en wanneer het gebeurt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de mensheid . In de tussentijd zijn de nieuwe WMM-gegevens goed tot 2025, en wees gerust, er wordt voorlopig geen flipping voorspeld.

Klik hier voor het volledige artikel

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat