Vraag en antwoord overgang Vamex naar CBR

Na gisteren het nieuwe vaarbewijs pasje op deze pagina gezet te hebben, hebben wij erg veel vragen en opmerkingen gehad over de overgang van de Vamex naar het CBR
Hieronder leggen wij uit hoe het een en ander in elkaar zit en wat er gaat veranderen.

Ten eerste; In de media hoor je heel veel verhalen over het CBR, de verhalen die je hoort zijn van mensen die problemen hebben om hun rijbewijs te verlengen of problemen met een medische keuring hebben. Het vaarbewijs valt onder de divisie CCV deze afdeling verzorgt nu ook al theorie examens voor vrachtauto, bus, taxi, luchtvaart, binnenvaart, chauffeurs diploma’s en code 95 papieren. Zij hebben nergens een achterstand.

Ten tweede; Bij de Vamex kon je examen doen op 5 locaties, bij het CBR worden dat er 20, dus voor iedereen zit er nu een examen in de buurt in. Onder dit bericht zie je het kaartje met daarop de locaties waar je examen kunt gaan doen.

Ten derde; Op internet en van mond tot mond komen regelmatig de geluiden dat er een praktijkexamen bij gaat komen, dit is een broodje aap verhaal. Er komt GEEN praktijkexamen na 1 januari 2020.

Ten vierde; Bij het CBR wordt alles duurder, dit is ook niet waar. De kosten voor het examen blijven gelijk als dat ze nu bij de Vamex zijn. € 42,00 voor een examen klein vaarbewijs 1 en € 50,00 voor klein vaarbewijs 2. Het pasje kost ook bij het CBR € 20,00 maar deze kosten zijn verdeelt in € 10,00 voor de medische verklaring en € 10,00 voor het pasje. Ben je je klein vaarbewijs pasje kwijt, dan kun je bij het CBR een nieuw pasje aanschaffen voor € 10,00 bij de Vamex betaal je nu € 20,00 dus dat is goedkoper geworden. Echter het pasje kreeg je bij de Vamex direct mee en bij het CBR zullen ze dat binnen 5 werkdagen je toesturen.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Ten vijfde; Het oude Vamex pasje blijft gewoon geldig. Je hoeft geen ander pasje aan te vragen. Als je nog een pasje hebt die geldig is tot je 70ste en je wilt in het buitenland gaan varen is het verstandig wel een nieuw pasje aan te vragen. Op de oude pasjes staat namelijk ook geen ICC (International Certificate of Competence). En deze is verplicht als je in het buitenland wilt gaan varen met een pleziervaartuig.

Ten zesde; Aangezien er momenteel veel mensen zijn die nog hun vaarbewijs wilden halen voordat het naar het CBR ging maar geen examen hebben kunnen boeken bij de Vamex of gezakt zijn en alsnog naar het CBR moeten om examen te doen, houden ze er bij het CBR rekening mee dat er in het begin van volgend jaar veel aanvragen zullen komen voor het examen klein vaarbewijs.

De Vamex is wel voornemens om te stoppen met marifoon examens, Stichting Vaar Educatie, waar vaarwijs onderdeel van is, is in overleg met de Vamex om te kijken of zij dit kunnen overnemen van de Vamex.

Mocht je na aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben over de overgang van de Vamex naar het CBR, kijk vooral op hun website of bel ons en wij leggen je het uit. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer 0388800575.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat