Incidenten op het water

De toename van incidenten op het water is opvallend. Ondanks dat het vaarseizoen later startte dan normaal, door de Corona-crisis, is de hoeveelheid waterbewegingen explosief toegenomen. Veel mensen hebben besloten om in eigen land op vakantie te gaan en een boot te huren of te kopen. Dit maakt dat er veel mensen op het water zitten. Waaronder ook veel onervaren watersporters. En dit brengt de nodige risico’s en incidenten met zich mee. De reddingsdiensten rondom het IJsselmeer zijn alleen al in de maand mei 125 keer uitgerukt voor een incident. En de verwachting is dat dit de komende zomermaanden zal toenemen.

Vastlopen

Door de toename van onervaren watersporters zijn er steeds meer incidenten te zien van vastgelopen boten. Mensen snappen de betonning op het water niet. Weten niet waarom deze groene en rode tonnen in het water liggen. Zij zijn zich niet bewust van het belang van deze vaargeul en gaan daar buiten varen om vervolgens vast te lopen op een ondiepte of zandbank.

Bruggen en sluizen

Ook bij bruggen en sluizen zie je soms spannende situaties ontstaan. Men weet niet wat de voorrangsregels zijn bij bruggen en sluizen, en weten niet waar de verlichting bij de brug voor dient. Zo kan het zijn dat er nog snel een boot onder een brug door vaart terwijl de lichten al op rood staan. Een middagje bij een sluis kijken toont veel ervaren schippers, maar zeker de onervaren schipper is daar het toneel voor live entertainment.

Vaarbewijs is veiligheid

Voor de meeste boten die recent verkocht of verhuurd zijn is een vaarbewijs niet verplicht. Voor de veiligheid van alle medewatersporters en jezelf is het echter wel aan te raden om wat kennis van de regelgeving op het water op te doen. Het wordt steeds drukker op het water en dan is het prettig als je met je pleziervaartuig weet hoe om te gaan met andere kleine, maar ook grote schepen.

Quiz: test je kennis

Speciaal voor al die nieuwe watersporters hebben wij een korte quiz gemaakt om je kennis te testen. In deze quiz krijg je 10 basisvragen over regels op het water en andere zaken die je tegen zou kunnen komen op het water. Ben je na het maken van de quiz tot de conclusie gekomen dat er nog wel wat te leren valt? Kijk dan voor onze mogelijkheden in ons cursusaanbod.

Test hier je kennis.

Klik hier voor ons cursusaanbod.

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat