Vaarbewijs kopen

Regelmatig lezen wij berichten, met name op social media, over het kopen van vaarbewijzen. Dit baart ons zorgen. Een vaarbewijs kopen kan namelijk echt niet. Sterker nog: het mag niet! Het is bovendien strafbaar voor de persoon die het vaarbewijs verkoopt alsook voor de koper van dat valse vaarbewijs. Vaak vallen de schippers zonder vaarbewijs uiteindelijk toch wel door de mand. Zij vallen op door hun vaargedrag. Een vaarbewijs kunt u niet kopen, voor een vaarbewijs moet u leren en examen doen. Dit geldt voor zowel klein vaarbewijs 1 als klein vaarbewijs 2.

Boete varen zonder vaarbewijs

Regelmatig controleert de politie op het water. Zij letten op opvallend vaargedrag. Snel varende boten in een gebied waar dit niet mag, een waterskiër voorttrekken zonder iemand op de uitkijk en boten zonder registratieteken. Zij komen dan langszij varen en zullen vragen om een vaarbewijs indien dit van toepassing is. Kunt u geen geldig vaarbewijs laten zien omdat u deze niet heeft, dan is de boete voor varen zonder vaarbewijs op een vaarbewijsplichtig schip tegenwoordig €550,-.

Wanneer vaarbewijs nodig?

Voor het varen met een snelle boot, die harder kan varen dan 20 kilometer per uur of een boot langer dan 15 meter, heeft u een vaarbewijs nodig. Het gaat dan om het klein vaarbewijs 1. Met dit vaarbewijs mag u varen op de kleine binnenwateren. Wilt u overal kunnen varen, dus ook op bijvoorbeeld het IJsselmeer of Markermeer? Dan zal u in het bezit moeten zijn van een klein vaarbewijs 2.

Vaarbewijs halen

Een vaarbewijs halen doet u voor uw eigen veiligheid, om kennis te hebben van de regels op het water. Het vaarbewijs is pas van waarde als u met de juiste kennis het water op gaat en niet met een gekocht vaarbewijs waarvoor u niet hebt hoeven leren. Een vaarbewijscursus is voor iedereen te volgen. In vergelijking: een vaarbewijscursus kost €150,- en een boete voor varen zonder vaarbewijs kost €550,-! De rekensom is gauw gemaakt! Na het volgen van de cursus gaat u een stuk zekerder het water op omdat u op de hoogte bent van de voorrangsregels, varen met beroepsvaart en waar u wel en niet kan varen met uw boot.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
WhatsApp chat